ini.gif (210 bytes) fav.gif (202 bytes)  Correu  Kontrol Web
Cercar a la Pàgina - Control+F

Tots els Premis per la Pau des de l'Any 1980


ASSOCIACIÓ PER A LES NACIONS UNIDES A ESPANYA

XXè Premi per la Pau

ACTA DE LA SESSIÓ DE DELIBERACIÓ I CONCESSIÓ DEL PREMI PER LA PAU 1999

Barcelona, 25 d’octubre de 1999

En Joan Soler i Martí, membre del Consell Directiu de l’Associació per a les Nacions Unides a Espanya, com a Secretari del Jurat per a l’adjudicació del XXè Premi per la Pau 1999, premi que atorga cada any l’Associació per a les Nacions Unides a Espanya, i que es dotat amb 500.000,- ptes.

Faig constar que s’ha reunit a Barcelona el Jurat designat de conformitat amb el que estableixen les bases del Premi. Assisteixen tots els seus membres: el Sr. José Vicente Muñoz Gómez , en representació de la Diputació de Barcelona, la Sra. Rosa Morlà, en representació de l'Ajuntament de Barcelona, El Sr. Joan Gomis, en representació de la Federació Catalana d'ONG's per la Pau i la Sra. Àngels Mataró en representació de l’Associació per a les Nacions Unides a Espanya.

D’acord amb les Bases del Premi, i després d’examinar les diverses candidatures presentades, el Jurat aprecia els mèrits d’una d’elles, en considerar que, des de la seva fundació l'any 1968 a Roma, ha portat a terme una tasca molt important en el treball sobre problemàtiques socials, en la mediació pacífica dels conflictes i en la promoció de la pau arreu del món, on és present a 24 països dels cinc continents.

Cal destacar la seva participació en la negociació de la pau que va acabar amb la guerra civil de Moçambic, que durant catorze anys havia causat un milió de morts. Les negociacions es dugueren a terme durant dos anys a la seu de la Comunitat a Roma, utilitzant tècniques noves que són complementàries a les dels diplomàtics professionals.

També ha participat en iniciatives en la promoció de la pau a llocs tan conflictius com Algèria l'any 1995, on es va assolir crear la Plataforma de Roma, i per primera vegada es van trobar tots els partits polítics participants en el conflicte, el Líban, Bòsnia-Herzegovina, Guatemala, Sudan, Burundi, Kosovo i, actualment està treballant a la República Democràtica del Congo. A Kosovo es va aconseguir l'alliberament, de part de les autoritats sèrbies, del líder kosovar Ibrahim Rugova durant els bombardejos de l'OTAN a Iugoslàvia.

També cal destacar que actualment està portant a terme, conjuntament amb Amnistia Internacional, una campanya mundial "Moratorium 2000", també coneguda com a "NO a la pena de mort", que té com a objectiu la supressió, o com a mínim la moratòria, de l'execució de la pena de mort arreu del món. Aquesta campanya, que s'acaba de presentar a Catalunya i a Espanya, ha superat ja la xifra del milió d'adhesions particulars, així com de milers d'artistes i personalitats d'arreu, ajuntaments i institucions regionals i partits polítics de diversos països.

Per totes aquestes raons el Jurat, per unanimitat dels seus membres, acorda concedir el Premi per la Pau 1999 a l'ONG Comunitat de Sant Egidi.

 

El Secretari del Jurat

Joan Soler i Martí


Tots els Premis per la Pau de l'Associació per a les Nacions Unides, des de l'any 1980.

Premi per la Pau 1999 - Comunitat de Sant Egidi - El XXè Premi per la Pau 1999, va ser lliurat a Matteo Zuppi de la Comunitat de Sant Egidi el dijous 2 de març del 2000, al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona.

Premi per la Pau 1998 - Les Dones de l'Afganistan - El XIXè Premi per la Pau 1998, fou lliurat a Fatana Ishaq Gailani, Presidenta del Consell de Dones Afganeses (AWC), el divendres 26 de febrer de 1.999, a l'Ajuntament de la Seu d'Urgell.

Premi per la Pau 1997 - Federico Mayor Zaragoza - El XVIIIè Premi per la Pau 1997, fou lliurat a Federico Mayor Zaragoza, Director General de la UNESCO, en un acte celebrat a l'Ajuntament de Tarragona.