ini.gif (210 bytes) fav.gif (202 bytes)  Correu  Kontrol Web
Cercar a la Pàgina - Control+F

Tots els Premis per la Pau des de l'Any 1980


ASSOCIACIÓ PER A LES NACIONS UNIDES A ESPANYA

XXIV Premi per la Pau

ACTA DE LA SESSIÓ DE DELIBERACIÓ I CONCESSIÓ DEL PREMI PER LA PAU 2003

Barcelona, 24 d’octubre del 2003

En Joan Soler i Martí, Secretari del Consell Directiu de l’Associació per a les Nacions Unides a Espanya, com a Secretari del Jurat per a l’adjudicació del XXIV Premi per la Pau 2003, premi que atorga cada any l’Associació per a les Nacions Unides a Espanya, i que és dotat amb 3.000 €,

Faig constar que s’ha reunit a Barcelona el Jurat designat de conformitat amb el que estableixen les bases del Premi. Hi assisteixen tots els seus membres: la Sra. Antònia Sabartés, en representació de l'Ajuntament de Barcelona, la Sra. Carme de Arolas, en representació de la Diputació de Barcelona, la Sra. Rosa Solero, en representació de l'ONG Dones Juristes i la Sra. Àngels Mataró, en representació de l’Associació per a les Nacions Unides a Espanya.

D’acord amb les Bases del Premi, i després d’examinar les diverses candidatures presentades, el Jurat aprecia els mèrits d’una d’elles, en valorar la seva llarga trajectòria de més de 40 anys en activitats relacionades amb les Nacions Unides, el dret internacional i el desarmament.

Durant 20 anys (1961-1981) va ser membre de la delegació de Suècia davant l'Assemblea General de les Nacions Unides, des del 1978 com a Ministre d'Afers Exteriors. Des del 1962 fins el 1978 va ser membre de la delegació de Suècia davant la Conferència de Desarmament a Ginebra. Posteriorment va ser Director General de l'Organisme Internacional de l'Energia Atòmica durant 16 anys, des del 1981 fins la seva jubilació l'any 1997. Finalment, cridat personalment pel Secretari General de les Nacions Unides Kofi Annan, va ser durant més de tres anys (des del gener del 2000 fins finals de juny del 2003) President Executiu de la Comissió de les Nacions Unides de Vigilància, Verificació i Inspecció (UNMOVIC).

Com a expert tècnic de la UNMOVIC, va liderar la missió de les Nacions Unides encarregada d'inspeccionar la tinença d'armes de destrucció massiva d'Iraq. Després de mesos d'investigació, va presentar els seus informes en el Consell de Seguretat en els quals mostrava els avenços aconseguits en el desarmament dels míssils Al-Samud i la manca de proves d'existència d'armes de destrucció massiva, fet que rebatia els arguments dels partidaris de l'atac. Tot i les pressions polítiques rebudes, va advocar en tot moment per la continuació de les inspeccions, convertint-se amb la seva postura en un dels més ferms i qualificats defensors de la via pacífica per la resolució del conflicte iraquià.

Per totes aquestes raons el Jurat, per majoria dels seus membres, acorda concedir el Premi per la Pau 2003 al Dr. Hans Blix.

 

El Secretari del Jurat

Joan Soler i Martí


Tots els Premis per la Pau de l'Associació per a les Nacions Unides, des de l'any 1980.

Premi per la Pau 2002 - Miguel Angel Moratinos, Representant Especial de la Unió Europea per al procés de pau a l'Orient Mitjà - El lliurament del XXIIIè Premi per la Pau 2002 a Miguel Angel Moratinos, va ser lliurat el dilluns 9 de desembre del 2002, al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona.

Premi per la Pau 2001 - Carla del Ponte i el seu equip, com a Fiscal del Tribunal Penal Internacional - El lliurament del XXIIè Premi per la Pau 2001 a Carla del1 Ponte i al seu equip, com a Fiscal General del Tribunal Penal Internacional per l'ex-Iugoslàvia i del Tribunal Penal Internacional per Rwanda, va ser lliurat el dimecres 6 de març del 2002, al Saló de Cent l'Ajuntament de Barcelona.

Premi per la Pau 2000 - Associació de Mestres Rosa Sensat - El XXIè Premi per la Pau 2000, va ser lliurat a Marta Mata de l'Associació de Mestres Rosa Sensat el divendres 26 de gener del 2001, a la Sala Artur Terré de Can Massallera de Sant Boi de Llobregat.

Premi per la Pau 1999 - Comunitat de Sant Egidi - El XXè Premi per la Pau 1999, va ser lliurat a Matteo Zuppi de la Comunitat de Sant Egidi el dijous 2 de març del 2000, al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona.

Premi per la Pau 1998 - Les Dones de l'Afganistan- El XIXè Premi per la Pau 1998, fou lliurat a Fatana Ishaq Gailani, Presidenta del Consell de Dones Afganeses (AWC), el divendres 26 de febrer de 1.999, a l'Ajuntament de la Seu d'Urgell.

Premi per la Pau 1997 - Federico Mayor Zaragoza- El XVIIIè Premi per la Pau 1997, fou lliurat a Federico Mayor Zaragoza, Director General de la UNESCO, en un acte celebrat a l'Ajuntament de Tarragona.