ini.gif (210 bytes) fav.gif (202 bytes)  Correu  Kontrol Web
Cercar a la Pàgina - Control+F

Tots els Premis per la Pau des de l'Any 1980


ASSOCIACIÓ PER A LES NACIONS UNIDES A ESPANYA

XXV Premi per la Pau

ACTA DE LA SESSIÓ DE DELIBERACIÓ I CONCESSIÓ DEL PREMI PER LA PAU 2004

Barcelona, 24 d’octubre del 2004

En Joan Soler i Martí, Secretari del Consell Directiu de l’Associació per a les Nacions Unides a Espanya, com a Secretari del Jurat per a l’adjudicació del XXV Premi per la Pau 2004, premi que atorga cada any l’Associació per a les Nacions Unides a Espanya, i que és dotat amb 5.000 €,

Faig constar que s’ha reunit a Barcelona el Jurat designat de conformitat amb el que estableixen les bases del Premi. Hi assisteixen tots els seus membres: la Sra. Dolors Renau, en representació de la Diputació de Barcelona, el Sr. Ignasi Pujades, en representació del Casal Lambda i la Sra. Àngels Mataró, en representació de l’Associació per a les Nacions Unides a Espanya.

D’acord amb les Bases del Premi, i després d’examinar les diverses candidatures presentades, el Jurat aprecia els mèrits d’una d’elles, en valorar la seva trajectòria des de l'any 1995 en activitats relacionades amb l'eradicació de la pobresa i l'ajuda al desenvolupament.

Filla d'una família acomodada, després d'acabar els seus estudis a Dhaka, es va establir a Londres on es va graduar. Va gaudir d'una carrera d'èxit en el camp de la moda, on va ser una de les top models més internacionals des del 1976 fins que, el 1994, va decidir tornar a Bangladesh amb la intenció de dur a terme un projecte pel qual més d'un milió de persones poguessin alimentar-se i mantenir-se gràcies als productes artesanals dirigits a la moda.

És la creadora del programa "Moda per al desenvolupament", amb el qual ha creat una estructura artesanal al seu país natal per treure a comunitats senceres de la misèria. Aquest programa, que gaudeix del prestigi i reconeixement internacional, dóna feina a més de 30.000 teixidors de Bangladesh, un dels països més pobres del món, on 123 milions de persones sobreviuen amb una renda per càpita de 216 €.

El 1995 va fundar a Dhaka una firma de moda, a través de la qual dissenya roba que encarrega i compra als artesans del seu país, que treballen la matèria prima mitjançant els microcrèdits. Tot això és possible per la implicació del Grameen Bank (Banc Rural), el primer banc que presta diners als més pobres. Avui funciona a 34.000 pobles i té uns 2 milions de clients dels quals el 94% són dones. El préstec mitjà és de 100 dòlars, que es tornen en el 99% dels casos.

Volem destacar que aquesta tasca d'eradicació de la pobresa i ajuda al desenvolupament, amb especial incidència en les dones, coincideix plenament amb els Objectius del Mil·lenni aprovats per les Nacions Unides l'any 2000 a Nova York.

Per totes aquestes raons el Jurat, per unanimitat dels seus membres, acorda concedir el Premi per la Pau 2004 a la Sra. Bibi Russell.

El Secretari del Jurat

Joan Soler i Martí


Tots els Premis per la Pau de l'Associació per a les Nacions Unides, des de l'any 1980.

Premi per la Pau 2003 - Hans Blix, com a President Executiu de la UNMOVIC, cap de la missió de les Nacions Unides encarregada d'inpeccionar la tinença d'armes de destrucció massiva a l'Iraq - El XXIVè Premi per la Pau 2003 a Hans Blix, va ser lliurat el dimarts 9 de març del 2004, al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona.

Premi per la Pau 2002 - Miguel Angel Moratinos, Representant Especial de la Unió Europea per al procés de pau a l'Orient Mitjà - El XXIIIè Premi per la Pau 2002 a Miguel Angel Moratinos, va ser lliurat el dilluns 9 de desembre del 2002, al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona.

Premi per la Pau 2001 - Carla del Ponte i el seu equip, com a Fiscal del Tribunal Penal Internacional - El XXIIè Premi per la Pau 2001 a Carla del1 Ponte i al seu equip, com a Fiscal General del Tribunal Penal Internacional per l'ex-Iugoslàvia i del Tribunal Penal Internacional per Rwanda, va ser lliurat el dimecres 6 de març del 2002, al Saló de Cent l'Ajuntament de Barcelona.

Premi per la Pau 2000 - Associació de Mestres Rosa Sensat - El XXIè Premi per la Pau 2000, va ser lliurat a Marta Mata de l'Associació de Mestres Rosa Sensat el divendres 26 de gener del 2001, a la Sala Artur Terré de Can Massallera de Sant Boi de Llobregat.

Premi per la Pau 1999 - Comunitat de Sant Egidi - El XXè Premi per la Pau 1999, va ser lliurat a Matteo Zuppi de la Comunitat de Sant Egidi el dijous 2 de març del 2000, al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona.

Premi per la Pau 1998 - Les Dones de l'Afganistan- El XIXè Premi per la Pau 1998, fou lliurat a Fatana Ishaq Gailani, Presidenta del Consell de Dones Afganeses (AWC), el divendres 26 de febrer de 1.999, a l'Ajuntament de la Seu d'Urgell.

Premi per la Pau 1997 - Federico Mayor Zaragoza- El XVIIIè Premi per la Pau 1997, fou lliurat a Federico Mayor Zaragoza, Director General de la UNESCO, en un acte celebrat a l'Ajuntament de Tarragona.