ini.gif (210 bytes) fav.gif (202 bytes)  Correu  Kontrol Web
Cercar a la Pàgina - Control+F

Tots els Premis per la Pau des de l'Any 1980


ASSOCIACIÓ PER A LES NACIONS UNIDES A ESPANYA

XXVIII Premi per la Pau

ACTA DE LA SESSIÓ DE DELIBERACIÓ I CONCESSIÓ DEL PREMI PER LA PAU 2007

Barcelona, 24 d’octubre del 2007

En Joan Soler i Martí, Secretari del Consell Directiu de l'Associació per a les Nacions Unides a Espanya, com a Secretari del Jurat per a l'adjudicació del XXVIII Premi per la Pau 2007, premi que atorga cada any l'Associació per a les Nacions Unides a Espanya, i que és dotat amb 18.000 €,

Faig constar que s'ha reunit a Barcelona el Jurat designat de conformitat amb el que estableixen les bases del Premi. Hi assisteixen tots els seus membres: la Sra. Carme Arolas i la Sra. Maria Albareda, en representació de la Diputació de Barcelona, la Sra. Dolors Fernández, en representació de l'Ajuntament de Mataró, el Sr. Jeroni Escoda, en representació de la Fundació Grup Tercer Món - Mataró i la Sra. Àngels Mataró, en representació de l'Associació per a les Nacions Unides a Espanya.

D'acord amb les Bases del Premi, i després d'examinar les diverses candidatures presentades, el Jurat aprecia especialment els mèrits d'una d'elles en la persona de la Sra. Miriam Makeba, cantant, actriu, compositora i activista pels drets humans i la lluita contra l'apartheid, en valorar la seva llarga trajectòria de lluita en contra la desigualtat, la injustícia i la manca de llibertats del poble africà, contra el racisme i a favor dels drets de les dones.

Nascuda el 1932 a Johannesburg, l'any 1952, víctima del apartheid, va abandonar el seu país i es va establir a Londres i Nova York. L'any 1963 va denunciar l'apartheid davant d'un comitè especial de les Nacions Unides. Posteriorment va ser expulsada dels Estats Units i l'any 1969 es va instal·lar a Guinea, país del qual va ser delegada a l'Assemblea General de Nacions Unides l'any 1975 i es tornà a manifestar contra l'apartheid. Finalment, quan després de més de 30 anys d'exili, va poder tornar a Sud-àfrica l'any 1990, Nelson Mandela i altres líders del moviment antiapartheid li van rendir tribut per les seves lluites a l'exili.

El jurat vol destacar la seva llarga trajectòria com a activista contra l'apartheid i la seva activitat humanitària i en favor de la pau, per la qual ha obtingut nombrosos premis internacionals, destacant el Premi de la Pau Dag-Hammerskjöld l'any 1986 i el Premi de la Pau Otto Hahn, atorgat per l'associació alemanya per a les Nacions Unides l'any 2001. L'any 1995 va començar un projecte per augmentar els fons que ajuden a protegir les dones a Sud-àfrica.

L'any passat s'acomiadà dels escenaris, però continua la seva tasca de lluita contra la fam com a Ambaixadora de la FAO, l'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació, per la qual va ser designada l'any 1999, així com a través de la seva pròpia Fundació per als nens de l'Àfrica, que lluita contra la violència de gènere, la fam i la SIDA entre els joves sud-africans, i també l'escola francesa de Pretòria i un centre de rehabilitació per a nenes abandonades o maltractades que porten el seu nom.

Per totes aquestes raons el Jurat, per unanimitat dels seus membres, acorda concedir el Premi per la Pau 2007 a la Sra. Miriam Makeba.

El Secretari del Jurat

Joan Soler i Martí


Tots els Premis per la Pau de l'Associació per a les Nacions Unides, des de l'any 1980.

Premi per la Pau 2006 - Tahar Ben Jelloun, escriptor, per la seva tasca en favor diàleg entre cultures, la seva lluita contra el racisme i la defensa dels drets humans. - El XXVIIè Premi per la Pau 2006 a Tahar Ben Jelloun, va ser lliurat el dijous 11 de gener del 2007, a la ciutat de Terrassa.

Premi per la Pau 2005 - Daniel Barenboim, en valorar la seva trajectòria en favor de la pau i l'harmònica convivència entre diferents cultures. - El XXVIè Premi per la Pau 2005 a Daniel Barenboim, va ser lliurat dimecres, 18 de gener del 2006, a la Sala Noble de l'Edifici del Rellotge (Carrer d'Urgell) de la Diputació de Barcelona.

Premi per la Pau 2004 - Bibi Russell, creadora del programa "Moda per al desenvolupament" - El XXVè Premi per la Pau 2004 a Bibi Russell, va ser lliurat el dijous 2 de desembre del 2004, al Saló de Plens de la Diputació de Barcelona.

Premi per la Pau 2003 - Hans Blix, com a President Executiu de la UNMOVIC, cap de la missió de les Nacions Unides encarregada d'inpeccionar la tinença d'armes de destrucció massiva a l'Iraq - El XXIVè Premi per la Pau 2003 a Hans Blix, va ser lliurat el dimarts 9 de març del 2004, al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona.

Premi per la Pau 2002 - Miguel Angel Moratinos, Representant Especial de la Unió Europea per al procés de pau a l'Orient Mitjà - El XXIIIè Premi per la Pau 2002 a Miguel Angel Moratinos, va ser lliurat el dilluns 9 de desembre del 2002, al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona.

Premi per la Pau 2001 - Carla del Ponte i el seu equip, com a Fiscal del Tribunal Penal Internacional - El XXIIè Premi per la Pau 2001 a Carla del1 Ponte i al seu equip, com a Fiscal General del Tribunal Penal Internacional per l'ex-Iugoslàvia i del Tribunal Penal Internacional per Rwanda, va ser lliurat el dimecres 6 de març del 2002, al Saló de Cent l'Ajuntament de Barcelona.

Premi per la Pau 2000 - Associació de Mestres Rosa Sensat - El XXIè Premi per la Pau 2000, va ser lliurat a Marta Mata de l'Associació de Mestres Rosa Sensat el divendres 26 de gener del 2001, a la Sala Artur Terré de Can Massallera de Sant Boi de Llobregat.

Premi per la Pau 1999 - Comunitat de Sant Egidi - El XXè Premi per la Pau 1999, va ser lliurat a Matteo Zuppi de la Comunitat de Sant Egidi el dijous 2 de març del 2000, al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona.

Premi per la Pau 1998 - Les Dones de l'Afganistan- El XIXè Premi per la Pau 1998, fou lliurat a Fatana Ishaq Gailani, Presidenta del Consell de Dones Afganeses (AWC), el divendres 26 de febrer de 1.999, a l'Ajuntament de la Seu d'Urgell.

Premi per la Pau 1997 - Federico Mayor Zaragoza- El XVIIIè Premi per la Pau 1997, fou lliurat a Federico Mayor Zaragoza, Director General de la UNESCO, en un acte celebrat a l'Ajuntament de Tarragona.