ini.gif (210 bytes) fav.gif (202 bytes)  Correu  Kontrol Web
Cercar a la Pàgina - Control+F

Tots els Premis per la Pau des de l'Any 1980


ASSOCIACIÓ PER A LES NACIONS UNIDES A ESPANYA

XXIX Premi per la Pau

ACTA DE LA SESSIÓ DE DELIBERACIÓ I CONCESSIÓ DEL PREMI PER LA PAU 2008

Barcelona, 24 d’octubre del 2008

En Joan Soler i Martí, Secretari del Consell Directiu de l'Associació per a les Nacions Unides a Espanya, com a Secretari del Jurat per a l'adjudicació del XXIX Premi per la Pau 2008, premi que atorga cada any l'Associació per a les Nacions Unides a Espanya, i que és dotat amb 18.000 €,

Faig constar que s'ha reunit a Barcelona el Jurat designat de conformitat amb el que estableixen les bases del Premi. Hi assisteixen tots els seus membres: el Sr. Francesc Osán i la Sra. Maria Albareda, en representació de la Diputació de Barcelona, la Sra. Núria Parlón, tinenta d'alcalde de Ciutadania, i la Sra. Núria Rodríguez, en representació de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, el Sr. Xavier Guerrero, per delegació, en representació de la Federació Catalana d'ONG pels Drets Humans, i la Sra. Àngels Mataró, en representació de l'Associació per a les Nacions Unides a Espanya.

D'acord amb les Bases del Premi, i després d'examinar les diverses candidatures presentades, el Jurat aprecia especialment els mèrits d'una d'elles en la persona de la Sr. Stéphane Hessel, diplomàtic francès d'origen alemany, que va ser un dels membres del comitè de redacció de la Declaració Universal de Drets Humans el 1948.

El Sr. Hessel, nascut a Berlín l'any 1917, és ambaixador de les Nacions Unides i va ser membre de la resistència francesa durant la segona guerra mundial, sent deportat als camps de concentració de Buchenwald i Dora.

Stéphane Hessel ha estat membre de la Comissió Nacional Consultiva dels Drets Humans i de l'Alt Consell de la Cooperació Internacional, és membre del comitè patrocinador de la Coordinació francesa per al Decenni de la Cultura de la Pau i la no-violència, i ha estat implicat activament en les campanyes de solidaritat per a emigrants indocumentats i en favor dels sense sostre. L'any 1962 va crear l'AFTAM (Associació de formació dels treballadors africans i malgaixos). Actualment l'AFTAM compta amb 22.000 llits d'allotjament. També sosté, des de la seva creació l'any 2001, el fons associatiu "No-Violència XXI".

L'any 2003, juntament amb altres antics resistents, va signar la petició "Per a un Tractat de l'Europa social" i se li han atorgat distincions com la Gran Creu de l'Ordre Nacional del Mèrit el 1999 i el títol de Gran Oficial de la Legió d'Honor el 2006. Stéphane Hessel és autor de molts articles i de llibres com la biografia "Ball amb el segle" i "Ciutadà del món", entre altres.

El Jurat vol destacar molt especialment, en aquest any 2008 en el qual es compleix el 60è aniversari de la Declaració Universal de Drets Humans, que Stéphane Hessel va ser el 1948 un dels membres del comitè de redacció de la Declaració, que és reconeguda internacionalment com el fonament bàsic de tot el cos jurídic universal de garantia dels drets humans.

Per totes aquestes raons el Jurat, per unanimitat dels seus membres, acorda concedir el Premi per la Pau 2008 al Sr. Stéphane Hessel.

El Secretari del Jurat

Joan Soler i Martí


Tots els Premis per la Pau de l'Associació per a les Nacions Unides, des de l'any 1980.

Premi per la Pau 2007 - Miriam Makeba, actriu, compositora i activista pels drets humans i la lluita contra l'apartheid. - El XXVIIIè Premi per la Pau 2007 a Miriam Makeba, va ser lliurat el dimecres 16 de gener del 2008 a la ciutat de Mataró.

Premi per la Pau 2006 - Tahar Ben Jelloun, escriptor, per la seva tasca en favor diàleg entre cultures, la seva lluita contra el racisme i la defensa dels drets humans. - El XXVIIè Premi per la Pau 2006 a Tahar Ben Jelloun, va ser lliurat el dijous 11 de gener del 2007 a la ciutat de Terrassa.

Premi per la Pau 2005 - Daniel Barenboim, en valorar la seva trajectòria en favor de la pau i l'harmònica convivència entre diferents cultures. - El XXVIè Premi per la Pau 2005 a Daniel Barenboim, va ser lliurat dimecres, 18 de gener del 2006, a la Sala Noble de l'Edifici del Rellotge (Carrer d'Urgell) de la Diputació de Barcelona.

Premi per la Pau 2004 - Bibi Russell, creadora del programa "Moda per al desenvolupament" - El XXVè Premi per la Pau 2004 a Bibi Russell, va ser lliurat el dijous 2 de desembre del 2004, al Saló de Plens de la Diputació de Barcelona.

Premi per la Pau 2003 - Hans Blix, com a President Executiu de la UNMOVIC, cap de la missió de les Nacions Unides encarregada d'inpeccionar la tinença d'armes de destrucció massiva a l'Iraq - El XXIVè Premi per la Pau 2003 a Hans Blix, va ser lliurat el dimarts 9 de març del 2004, al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona.

Premi per la Pau 2002 - Miguel Angel Moratinos, Representant Especial de la Unió Europea per al procés de pau a l'Orient Mitjà - El XXIIIè Premi per la Pau 2002 a Miguel Angel Moratinos, va ser lliurat el dilluns 9 de desembre del 2002, al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona.

Premi per la Pau 2001 - Carla del Ponte i el seu equip, com a Fiscal del Tribunal Penal Internacional - El XXIIè Premi per la Pau 2001 a Carla del1 Ponte i al seu equip, com a Fiscal General del Tribunal Penal Internacional per l'ex-Iugoslàvia i del Tribunal Penal Internacional per Rwanda, va ser lliurat el dimecres 6 de març del 2002, al Saló de Cent l'Ajuntament de Barcelona.

Premi per la Pau 2000 - Associació de Mestres Rosa Sensat - El XXIè Premi per la Pau 2000, va ser lliurat a Marta Mata de l'Associació de Mestres Rosa Sensat el divendres 26 de gener del 2001, a la Sala Artur Terré de Can Massallera de Sant Boi de Llobregat.

Premi per la Pau 1999 - Comunitat de Sant Egidi - El XXè Premi per la Pau 1999, va ser lliurat a Matteo Zuppi de la Comunitat de Sant Egidi el dijous 2 de març del 2000, al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona.

Premi per la Pau 1998 - Les Dones de l'Afganistan- El XIXè Premi per la Pau 1998, fou lliurat a Fatana Ishaq Gailani, Presidenta del Consell de Dones Afganeses (AWC), el divendres 26 de febrer de 1.999, a l'Ajuntament de la Seu d'Urgell.

Premi per la Pau 1997 - Federico Mayor Zaragoza- El XVIIIè Premi per la Pau 1997, fou lliurat a Federico Mayor Zaragoza, Director General de la UNESCO, en un acte celebrat a l'Ajuntament de Tarragona.